פסח אוטוטו כאן ואיתו מגיעים לסטודיו ים של פרוייקטים חדשים ומרגשים. איכשהו חודש מרץ פשוט ברח לי בין האצבעות מבלי ששמתי לב והנה, עוד רגע פסח כבר מגיע אלינו. פסח תמיד מתקשר בעיני להתחדשות וניקיון. זה זמן מעולה לרענן את הבית ולא פלא שיש המון אנשים שבוחרים לשפץ דווקא בתקופה הזו. לכבוד עונת השיפוצים ונקיונות האביב, חשבתי על מספר טיפים שיעזרו לכן לעצב בית פרקטי ונקי. כי ביננו, יש המון מדריכים שמספרים איך לעצב בית מהמם, אבל אין הרבה מדריכים שמסבירים איך לעצב בית שיראה נקי לאורך זמן רב יותר. אז אם אתן עומדות בפני שיפוץ, המדריך הזה נכתב בדיוק בשבילכן. בכדי שלא תמצאו את עצמכן בבית מהמם שיראה מלוכלך.
נתחיל מלמטה:
רצפות
הרצפה היא המקום שבאופן טבעי נוטה להתלכלך הכי מהר. לכן כשאתן בוחרות מרצפות לבית, חשוב לבחור מרצפות סלחניות. אני לא יכולה לספור את כמות הפעמים ששמעתי את המשפט: ״אני שונאת את המרצפות האלו! רואים עליהן כל לכלוך״. כשאני שומעת את המשפט הזה מלקוחה, אני יודעת שהיא כל היום מסתובבת עם מטאטא ומגב ורצה אחרי כל פירור וגרגר אבק.
אז איך בוחרים מרצפות שיראו טוב לאורך זמן?
נתחיל עם מה לא לקנות. מרצפות בהירות מידי או כהות מידי תמיד יראו מלוכלכות יותר. שחור או לבן יכולים להראות טוב כחיפוי קיר, אבל על הרצפה, רצוי לבחור בצבעי ביניים. חייבים רצפה לבנה או שחורה? אין בעיה! אפשר להשתמש באריחי פסיפס קטנים בשחור לבן או פשוט למצוא חלל קטן בבית שאותו תוכלו לרצף בשחור/לבן, כשזה לא על שטח גדול, זה ממש לא נורא. הצבע של המרצפות הוא קריטי, אבל כדאי גם לשים לב ולבחור מרצפות בגימור מט או לפטו (שזה קצת מבריק), תתרחקו ממרצפות מבריקות כי על מרצפת מבריקה, רואים כל לכלוך. נקודה נוספת למחשבה כשמחליפים מרצפות, הוא בחירת הצבע של הרובה. רובה זה בעצם החומר שממלא את הרווחים בין המרצפות. לא כדאי לבחור ברובה לבנה, כי אחרי כמה שנים היא מצהיבה וברצפה היא אפילו משחירה. רובה בצבע אפור, תראה טוב גם אחרי מספר שנים. אם אתן לא רוצות להיות עבד למרצפת, אבל אין לכן תקציב להחליף את כל המרצפות, האפשרות הזולה קצת יותר היא לחפות את הרצפה בפרקט למינציה (פרקט אמיתי הוא גם אופציה, פשוט עולה יותר וקשה יותר לתחזוקה). החלק הכי טוב הוא שאסור לשטוף עם מים. מותר רק לטאטא ולעבור עם מטלית לחה (תאמינו לי זה תענוג). ובמקרה של תקציב ממש נמוך, אפשר לבחור בשטיח שיכסה את הרצפה (אבל גם כאן חשוב שלא לבחור שטיח בהיר מידי או כהה מידי, כי אותה החוקיות תקפה גם לגבי שטיחים).
מטבחים ואמבטיות
יום אחד כשאעצב את דירת החלומות שלי, יהיה במטבח טוחן מזון. אני יודעת, אני יודעת… אתן בטח חושבות שכל היום אני רק חושבת על מקררים אינטגרליים, ארונות בגימור שלייפלייק ושיש קררה… אבל בינינו, לפני הכל, גורס מזון. גורס מזון הוא בעצם מן מכשיר פלא שטוחן את שאריות האוכל בכיור ושוטף אותן לתוך הביוב. למה זה טוב? כי אין שום צורך לאסוף את שאריות המזון בתחתית הכיור… פשוט שוטפים אותן במורד הכיור ומפעילים את הטוחן. בכדי להתקין טוחן מזון צריך הכנה מתאימה מתחת לכיור, כך שאם אתן מחליפות מטבח, אני ממליצה בחום שתתקינו אחד כזה. הכיור תמיד ישאר נקי והפח יהיה הרבה פחות מסריח.נשפך אוכל? שטויות! גרפו אותו לכיור והורידו בטוחן מזון
ואם כבר מדברים על כיורים, כשבוחרים כיור למטבח או לחדרי הרחצה, כדאי לבחור כיורים בהתקנה שטוחה (כלומר בקו השיש). כיור מתחת לשיש זה אסון ומקום להצטברות עובש שלא ניתן לנקות, כיורים מונחים הם יפייפים, אבל קשה יותר לנקות אותם. במטבח ובשירותים הכלליים של הבית רצוי להשתמש בכיור באותו המישור של השיש או כיור אינטגרלי. חולמות על כיור מונח? אל דאגה… בשירותי האורחים וההורים אפשר לשים כיור מונח, כי אלו מקומות שפחות מועדים לפורענות מבחינת הניקיון.
** תוספת ששכחתי וחברתי יונית שטרן הזכירה בתגובות. זה כל כך חשוב שאני לא מאמינה שהשמטתי את זה. אסלות וארונות תלויים. זו אמנם השקעה כספית קצת גבוהה יותר, אבל זה משנה את הכל. מכירות את החלל הבלתי נגיש מאחורי האסלה שכל ניסיון להגיע ולנקות מאחוריו הוא משימה בלתי אפשרית? כשהאסלה תלויה על הקיר, הניקיון הוא פשוט וקל. אם זה לא שווה את ההשקעה, אני לא יודעת מה כן.. (טוב, אני כן יודעת… טוחן מזון).
קירות
למרות שרצוי לצבוע את הבית כל ארבע שנים, אני יודעת שבמציאות זה לא ממש קורה. לפני שאתן בוחרות צבע לקיר, כדאי לכן, לקרוא את המדריך לבחירת צבע לבן לבית ובנוסף, כדאי לקפוץ לאחד ממרכזי הצבע של טמבור או נירלט ולשאול על צבע קיר רחיץ. יש צבעי קיר שממש ניתן לנגב במטלית. עוד פתרון לקירות נקיים הוא טפט. אם נפשכן חשקה בטפט (וברור שנפשכן חשקה בטפט), כדאי לבחור בטפט ללא טקסטורה או אפילו בטפט ויניל שניתן לנגב במטלית לחה. זו דרך מעולה לשמור על קירות נקיים לאורך זמן.
טקסטיל
טיפ אחרון לבית נקי מתייחס לטקסטיל שבבית. זה לא סוד ששטיחים, וילונות וכריות הם צוברי אבק מרשעים… אי אפשר איתם וגם אי אפשר בלעדיהם. הרי הטקסטיל זה מה שהופך את הבית לחמים ונעים. אז מה עושים? כשבוחרים טקסטיל לבית, אפשר לבחור בבדים איכותיים וקלים לניקוי. היום השוק מציע פתרונות טקסטיל מצויינים שמאפשרים לשמור על בית נקי יותר. לדוגמא, כשבוחרים ריפוד לספות וכורסאות, כדאי לבחור בבדים סינטטיים דוחי כתמים שניתנים לניקוי בעזרת מטלית לחה רוצות עוד טיפים לבחירת ספות לבית? קפצו לפוסט הזה. לא פחות חשוב לחשוב על הבד ממנו עשוייםם הוילונות שלכן. כשאני בוחרת וילונות לבתים, חשוב לי שהם יהיו קלים לניקוי. לרוב אני ממליצה לבחור בוילונות שניתןן להכניס למכונת הכביסה ולאחר מכן לתלות אותם חזרה בכדי שיתייבשו על המוט/המסילה. מדליק לא? אם פעם חשבנו שצריך לנקות את הוילונות בניקוי יבש, היום זה ממש לא כך.
אפשר לעצב בית נקי גם עם טקסטיל
לעצב בית נקי ומסודר זה חשוב, אבל אם לא תשמרו על הסדר והניקיון, הבית פשוט לא יראה נקי. בקרוב תתארח פה בבלוג מומחית לארגון בתים שתתן טיפים לשמירה על בית מסודר.
כך שבהחלט יש למה לחכות.
וכמו תמיד, אני מתה לדעת מה הטיפים שלכן לעיצוב בית נקי! ניפגש בתגובות.
תמונות: אביבית ויסמן, שירן כרמל
[…] לפנטז עליה בכל יום שעובר. איך אני ארגיש בה, כמה יהיה קל יותר לנקות וכמה יפה היא […]