תרימו עיניים ותסתכלו על התקרה שלכם… אם אתם רואים בתי נורה לבנים מפלסטיק משתלשלים מהתקרה, כדאי שתתחילו לחשוב על שיפור התאורה בבית שלכם. רבים לא יודעים זאת, אבל אחד האלמנטים החשובים בעיצוב הבית הוא, עיצוב התאורה. תאורה נכונה יכולה לשפר את האוירה בבית, לשפר את ההתנהלות בו ולגרום לו להראות הרבה יותר טוב. בשנה שעברה, רגע לפני החנוכה, כתבתי פוסט על סוגי תאורה והשימוש הנכון בהם. השנה, לכבוד החג, החלטתי לתת לכם הצצה נדירה לחיים הסודיים של המנורות. ככל שתדעו יותר על מה מנורות אוהבות, כך תוכלו לבחור שילובי מנורות מנצחים לבית שלכם.
1. מנורות מתקיימות במונרכיה
החוק הראשון והכי חשוב בבחירת מנורות לבית הוא הבנת המערכת ההיררכית השולטת בחיי המנורות. כשמדובר בתאורה לבית, חשוב לזכור שהמנורות מתנהלות הכי טוב במונרכיה מטריאכלית. מה זה אומר? פשוט מאוד: מנורות אוהבות שיש להן שליטה אחת, מנורה אחת היא המלכה ושאר המנורות הן נתינות. בהתחשב בכך, חשוב לבחור מנורה אחת (בכל איזור או חדר), שהיא תהיה הגדולה והמרשימה מכולן, בעוד שאר המנורות מסביבה צריכות לתמוך בה ולא להתחרות בה.
מהסיבה הזו, אני בדרך כלל מייעדת תקציב גדול יותר למנורה של פינת האוכל ובוחרת את המלכה שתככב שם. בחדר השינה לעומת זאת, אני נוקטת בשיטה אחרת, אני בוחרת מנורה עדינה לתקרה ומשקיעה במנורות צד ייחודיות. במקרה זה, מנורות הצד, הן ה״שליטות״ והמנורת תקרה היא ה״נתינה״. בכדי לייצר הרמוניה בשלטון (זוכרים, לא נרצה שהמנורות יתחרו זו בזו), ניתן ״לחבר״ בין מנורות שונות על ידי שימוש בחומרים זהים (כל עוד לא מדובר בסטים תואמים). האמיצים ביניכם, יכולים לנקוט בגישה ההפוכה ובמקום שהמנורות יתחרו זו בזו, הן פשוט יהיו כל כך שונות שבמילא, הן לא יכולות להתחרות (מעין השוואה בין תפוחים לתפוזים…). לדוגמא, ניתן ״לשבור״ את הכללים באמצעות בחירת מנורות בצבע בועט ונועז שיתנו המון צבע בחדר.
2. מנורות עובדות טוב יותר בשיתופי פעולה
ברוב הבתים מסתפקים במנורה אחת, זו שבמרכז התקרה. אבל האמת היא שכדאי לכם להוסיף מנורות נוספות שיצרו לכם פינות נעימות ושכבות של אור. בין אם מדובר במנורה עומדת, או מנורת צד ליד המיטה, המנורה הנכונה, תגרום לכל פינה להשתדרג ותגדיר אותה. איך עושים את זה? בשני צעדים פשוטים: 1. בוחרים רהיט, לדוגמא: כורסא 2. מניחים לידו מנורה, למשל: מנורה עומדת ו-טה-דה! יש לכם פינת קריאה משגעת. (תוסיפו הדום, ספר וכירבולית והחיים שלכם יהיו יפים ומלאי ספרים).
את הטיפ הזה ניתן ליישם במקומות שונים בבית: בפינת העבודה, פינת האיפור, המטבח וכדומה. בכל מקום בו תרצו לבצע פעילות, תוכלו להתאים את התאורה המתאימה… לפירוט יותר מעמיק, תחזרו לפוסט של שנה שעברה..
3. גדלים וגבהי תלייה
מנורות לא אוהבות כשנתקעים בהן. מוזר, אבל נכון. לכן, חשוב לתלות את המנורות בגובה הנכון. מהו הגובה הנכון? תלוי במיקום המנורה ואופן השימוש בה.
גבהים מומלצים לתלייה
מנורות תקרה: גובה תלייה מומלץ הוא כאשר החלק התחתון של המנורה נמצא בגובה 215 ס״מ.
אם המנורה ממוקמת מעל למיטה, צריך לבדוק שיש כ-15 ס״מ בין הראש שלכם לבין המנורה, כאשר אתם יושבים (על הברכיים) במיטה.
אם המנורה ממוקמת מעל לרהיט (נניח שולחן סלון), היא יכולה להגיע נמוך יותר, שכן הרהיט ימנע מכם להתקע בה.
גובה מנורה מעל לפינת האוכל: בין 80-100 מגובה השולחן (משתנה לפי גודל המנורה והאופי שלה).
גובה מנורות קיר- 185-200
4. מנורות לא אוהבות כשמקטינים אותן
אף אחד לא אוהב להרגיש קטן… אבל מנורות, שונאות את זה במיוחד. זה לא נדיר לפגוש במנורה שמרגישה קטנטנה יחסית לחדר.כשבוחרים את גודל גוף התאורה, יש להתייחס למשקל החזותי של הגוף (האם נראה אוורירי? מאסיבי? האם מדובבר במנורה אחת, או כמה מנורות קטנות). כמובן שהבחירה שלכם צריכה להיות תלויה בגורמים אלו, אבל אם הסתבכתם, עקבו אחרי הכללים הבאים:
לחדר בגודל של כ- 9 מ״ר תתאים מנורה בקוטר 45 ס״מ
לחדר בגודל של 12-16 מ״ר ,תתאים מנורה בקוטר 60 ס״מ
לחדר בגודל 20-30 מ״ר, תתאים מנורה בגודל 65 ס״מ
בחירת מנורה מעל לפינת האוכל מתבצעת באופן קצת שונה: כלל אצבע מוצלח לבחירת גודל מנורה מעל לשולחן אוכל, הוא למדוד את רוחב השולחן ולבחור גוף תאורה שקוטרו קטן ב-30 ס״מ מרוחב השולחן. לדוגמא, אם השולחן שלכם הוא 160×90, רוחב השולחן שלכם עומד על 90 ס״מ ולכן תוכלו לבחור בגוף תאורה בקוטר 60 ס״מ.
5. לפעמים לנורה יש יותר משמעות מלמנורה עצמה
בחירת הנורה הנכונה, יכולה לשדרג את המנורה שלכם פלאים. אם אתם משתמשים במנורות הגלידה החסכונית, סביר שכל האפקט האסטתי של המנורה שלכם נהרס (ברצינות, הן אמנם חסכוניות, אבל מכוערות מאוד). היום קיימות מנורות לד חסכוניות שנראות מצויין, חוסכות בחשמל ומחזיקות לאורך שנים. יש אפילו מנורות לד דמויות מנורות פחם (לא יפות כמו הדבר האמיתי, אבל נראות לא רע בכלל). שימו לב איך מנורת פליז פשוטה, נראית פצצה כשמצוותים אותה עם הנורה הנכונה.
תמונה מהאינסטוש שלי
עכשיו כשאתם מצויידים בכל הידע לבחירת המנורה המתאימה, נגמרו התירוצים והגיע הזמן להלביש את התקרות שלכם בתכשיטים היפייפיים האלו.
נשארו שאלות? אני מזמינה אותך לכתוב לי שאלה בתגובות. מי יודע? אולי השאלה שלך תופיע בבלוג פוסט, בטיפ שבועי בפייסבוק או אפילו בסרטון…
צילום: אביבית ויסמן
הי קרן, פוסט מעולה, תודה!
אפשר בבקשה לשאול מאיפה הספה וההדום + מנורה עומדת בתמונה שבסעיף שתיים?
הי רעות,
המון תודה!
הספה מבדוסה, ההדום מאיקאה והמנורה מסאגה בשוק הפשפשים
הי קרן, תודה על המידע! ממש חיוני ומסייע 🙂
יש לי שתי שאלות:
1. מנורת קריאה-אני מעוניינת למקם מנורת קריאה בגובה 1.5 מעל המיטה. האם נראה לך הגיוני?הכוונה היא להרחיק את נק החשמל ככל הניתן מהמיטה.
2. בפינת אוכל של 100*260- מעוניינת להתקין מנורת זרועה כפולה מקיר סמוך. בכל זרוע נין לשים נורה של 15W, 1300 לומן. האם לדעתך פינת האוכל תהיה מואר דיה? (?(הזרועות תהינה בגובה 2.10 וקוטר כל גוף 26 ס"מ
מקווה שהייתי ברורה..
המון תודה
מיכל
הי מיכל… קודם כל תודה שאת קוראת את הבלוג… זה מחמם לי את הלב.
בקשר לשאלותייך, מאוד קשה לי לענות לך באופן מקצועי מבלי לראות את הקונטקסט… באיזה חלל מדובר? כמה אור טבעי יש בו? ועוד המון פרטים שלא ניתן להבין מבלי להיות בחדר. אם תרצי, אני אשמח לענות על שאלותייך אצלך בבית בפגישת ייעוץ בתשלום. חבל לי לענות מבלי לקבל את כל הפרטים ולתת לך מידע לא נכון. את מוזמנת להתקשר אליי לפרטים נוספים, או להשאיר לי הודעה במייל Karen@Karenb.co.il
אוי – השאלה השניה התבלגנה..
פינת אוכל של 100*260
גוף המורכב משתי זרועות היוצאות מקיר סמוך, בגובה 210
בכל זרוע בית מנורה בקוטר 26 ס"מ שניתן לשים בו נורה של 15 וואט, 1300 לומן
האם לדעתך גוף התאורה יאיר את השולחן במידה מספקת. אני מאמינה שצריך המון אור בפינת האוכל
תודה שוב
מיכל
הי קרן,
?האם יש גובה מומלץ לתליית מנורות קריאה שיורדות מהתקרה
אם הגופים הם טיובים ארוכים שהאור יוצא רק מתחתית הגוף, האם כדאי לתלות יחסית גבוה כי האור מאד ממוקד?
תודה רבה על תשובתך
מיה
הי מיה,
אני רושמת לך את כלל האצבע:
הגובה המומלץ הוא כ-120 ס״מ מהרצפה. חשוב לשמור על לפחות 30 ס״מ מעל לשידה בכדי שתוכלי לשים ספר קריאה.
לגבי הפיזור אור. קשה לי לענות מבלי לראות ולכן אני ממליצה לך להתייעץ בחנות התאורה. אני לא חושבת שאור ממוקד לצד מיטה יוכל להאיר על ספר…
אלא אם המנגנון של הנורה מתכוונן.
קחי בחשבון שתמיד כל מקרה הוא לגופו ותלוי בהרבה גורמים, כך שקשה לי לענות מבלי להבין את התמונה המלאה.
[…] בעת הכנת האוכל. נושא התאורה, הוא נושא שכתבתי עליו בעבר: החיים הסודיים של המנורות ואיך לבחור מנורות לבית. זה חלק חשוב בעיצוב הבית […]
שלוםץ
כתבה מועילה מחכימה ומהנה.
אני רוצה לשאול שאלה:
יש לי סלון, חלקו הגדול הוא פינת אוכל, וחלקו הקטן יותר הוא פינת ספה 1+2
אני רוצה לחבר מעל השולחן אוכל צמוד תקרה מלבני גדול, ומעל הספות מנורה שהיא ממש אותו הדבר רק ביותר קטן.
השאלה היא האם כדאי לשים מעל הספות מלבן נוסף קטן יותר, או ריבוע או בכלל עגול.
[אני מדברת על מנורה מסויימת שראיתי ואהבתי והיא קיימת בכל האופציות הנ"ל].
אשמח לתשובתך.
תודה רבה!
הי ריקי,
אני לא יכולה לענות לפי תיאור, אני צריכה לראות את החלל ולהתאים לו. אבל אם תרצי, את ממש מוזמנת להצטרף לקבוצת הפייסבוק של הבלוג, להעלות תמונה ולשאול שם את הקהילה: https://www.facebook.com/groups/1402310599803866/
מחכה לראותך שם,
קרן
[…] מכיון שנברשות הן לרוב פריט יחסית יקר, אפשר להסתפק בנברשת מרשימה אחת בפינת האוכל ומנורות בסיס בשאר החלל המרכזי. תוכלו לקרוא עוד אל איך לבחור מנורות במדריך הזה. […]
קארן שאלה לי אלייך במנורת ריצפה כיצד מחשבים את גודל האהיל ביחס לגובה בעמוד? וכיצד מתאימים את הצורה של האהיל?
הי,
תודה ששאלת,
אין לזה חוקים ברורים. הכל תלוי איזה מראה את רוצה ליצור.
אם מנימליסטי, יכול להיות שאפשר בלי אהיל בכלל, אם רוצים מראה כפרי, אז האהיל יהיה מבד ויחסית גדול.
אני ממליצה לך ללכת לחנות ולשים אהילים שונים על המנורה ולבדוק מה הכני נעים לך בעין.
[…] החיים הסודיים של מנורות הבית […]
הי קרן, תודה על הכתבה המצויינת!
מקווה שתראי את השאלה:
יש לנו בסלון חלל כפול (גבוה). יש לנו גוף תאורה שמורכב ממספר מנורות שיורדות על חוטים מהבסיס, בגבהים שונים, בדירוג. באיזה גובה לתלות את המנורה התחתונה ביותר? האם אפשר לתלות קצת יותר גבוה מ 2.15 מ?
הי הדס,
בכתבה מתוארים כללי האצבע.
בהחלט אפשר לתלות גבוה יותר מ-2.15 כשמדובר בשנדלייר עם גבהים שונים.
רצוי לתכנן את הדבר במקום ולפי העין
בהצלחה