שיפוץ בית הוא מסע מרגש ומלא אתגרים. כמעצבת פנים, אני מאמינה שלפני שמתחילים בהריסה, כדאי לעצור לרגע ולהתבונן על מה שיש.
פעמים רבות, מתגלים אוצרות נסתרים, חומרים איכותיים ופריטים ייחודיים שמספרים את סיפורו של הבית ומעניקים לו אופי וקסם במיוחד בתהליך של שיפוץ ושימור.
דוגמא מצוינת לכך היא הדירה המינימליסטית בתל אביב, בניין באוהאוס עם קסם היסטורי שבו החלטנו לשמר את הרצפה המאויירת המקורית ולחדש את חלונות העץ.
התוצאה יצאה קסומה ביותר.
כמובן שלא כל בית הוא מתקופת הבאוהאוס עם פנינים שמחכות שיגלו אותן, אבל פעמים רבות יש אפשרות לשמר את הקיים ולהוסיף אלמנטים מודרניים שמשתלבים בהרמוניה ויוצרים שילוב ייחודי של ישן וחדש.
כשאני נכנסת לבית שזקוק לשיפוץ, אני מנסה להבין האם יש בו חלקים שניתן ורצוי לשמר.
אני עושה זאת גם כי אני בחורה נוסטלגית, וגם כי חשוב לי לשמור על קיימות אבל בעיקר מפני שלפעמים שימור זו הבחירה הכלכלית החכמה והזולה ביותר (אבל ממש לא בהכרח).
סיפור אקלקטי הוא בית שכל כך נהנתי לעצב, בית למשפחה מקסימה, חובבי ספרים ורטרו, שביקשו בית עם אופי.
שיפוץ או שימור?הכל מתחיל ונגמר בתקציב
לא משנה איך נהפוך את זה, כל פרוייקט מתחיל ונגמר בשאלת התקציב.
מאז הקורונה, המחירים בארץ עלו בכל תחומי החיים. מספיק ללכת לסופר או למלא דלק בכדי להבין שאנחנו חיים במדינה יקרה. תוסיפו לזה מלחמות, פוליטיקה עולמית והעדר תחזוקה שוטפת לבתים והופ, אנחנו בשיפוץ מקיף ברמה של שלד, כך שאין ברירה אלא להחליף הכל.
כמעט הכל.
בכל פרוייקט אני תמיד אחפש את מה שניתן לשמר.
בסיפור אקלקטי, ברגע שנכנסתי לבית, לפני שבכלל ניגשתי למלאכת העיצוב, היה לי ברור שאת הרצפה נשמר.
אמנם קיבלתי מבטים לא משוכנעים מבני הבית, אבל אחרי שכנוע קל, היה ברור שלא רק שהרצפה לאחר חידוש תהיה משגעת, אלא שבמקרה הזה, הבחירה בשימור היא הבחירה הכלכלית ביותר.
אמנם את כל שאר התשתיות של הבית היינו חייבים להחליף. אבל חידוש הריצוף חסך לנו לא מעט.
אפיון צרכים
השלב הראשון בכל פרוייקט, הוא שלב אפיון הלקוחות והבנת הצרכים שלהם.
בשלב הזה אני מראיינת את הלקוחות, בוחנת את הצרכים השונים שלהם ומתחילה לחשוב איך ניתן לשלב את הצרכים שלהם בחלל.
במקרה זה, התברר שהחלפת התשתיות בכל הבית היא הכרחית, אך בקומת הקרקע, ניתן היה לשמר את חלוקת החלל הקיימת, ללא הרבה שינויים. משהו שמקל על התקציב.
לעומת זאת, בקומה העליונה, נדרשה חשיבה מחדש על השימוש בחלל.
בקומה זו היו שלושה חדרי שינה, חדר כביסה קטן, שירותים וחדר רחצה אחד ששימש את כל הקומה.
במסגרת השיפוץ, הרסנו את החללים הקטנים והצפופים. אחת המטרות הייתה להוסיף אמבטיה צמודה לחדר ההורים, מה שלא היה קיים קודם. בתכנון החדש, הצלחנו להוסיף חצי חדר עבודה, אמבטיה כללית חדשה, עמדת כביסה ושירותי הורים צמודים לחדר ההורים, מה שיצר זרימה טובה יותר ושיפר את איכות החיים בבית.
לאחר שהבנתי את הצרכים ועדכנתי את התכנית בהתאם, השלב הבא הוא ליצור לוחות השראה שיבנו את הקונספט של הבית. ניתן לראות את לוחות ההשראה של סיפור אקלקטי בפוסט הזה יחד עם תמונות של הבית לפני. תמיד מרגש אותי לראות איך לוחות ההשראה מעצבים את הטון של הבית, עוד בשלבים הראשונים של העיצוב.
המטבח
המטבח של המשפחה הוא המטבח המקורי של הבית (שנבנה בשנות השמונים).
לצערי, מטבח בגיל כזה, לרוב לא ניתן לשמר או לשחזר, הבסיס של המטבח כבר עייף ואין טעם להחליף חזיתות. אחרי ארבעים שנה, הגיע הזמן להחליף את כל המטבח.
מעבר למראה הישן והבלאי הטבעי, למטבח הישן היו מספר דברים שגרמו לו להיות לא פונקציונלי ולא נח לשימוש.
המטבח המקורי היה בנוי מארונות גבוהים ודלתות רבות ומעט מגירותמה שגרם לעומס וחוסר סדר.
בנוסף, הכיריים היו ממוקמים בפינה, מניסיוני האישי, אני יכולה לומר שזה לא נוח; לא רק שמסובך להגיע לפינה ולנקות אותה – דבר הכרחי לאחר כל בישול – אלא גם לא נעים לעמוד בפינה בזמן הבישול.
במטבח המקורי חסרו משטחי עבודה מספקים, ובשל כך השטח היה תמיד עמוס ולא נוח לשימוש. העדר אחסון נאות יצר כאוס נוסף, מה שהקשה על ההתנהלות היומיומית במטבח. התאורה, הן הטבעית והן המלאכותית, לא תרמה רבות לאווירה; היא גרמה למטבח להרגיש חשוך ואפל.
כחלק מתהליך התכנון, שמנו דגש על תכנון המטבח תוך התמקדות בפונקציונליות, אחסון איכותי נוחות וזרימה טובה יותר בחלל.
כשמסתכלים על המטבח החדש, במבט ראשון קשה להבין איך כל מה שהיה במטבח המקורי הצליח להכנס לארונות. את החשש הזה הביעו גם בני הזוג בזמן התכנון, אבל אחרי שעשינו רשימה של כל תכולת המטבח וסימנו היכן כל פריט יהיה, הם הבינו שאין מחסור באחסון.
בסמוך למטבח, באיזור של הכניסה לבית, היה איזור של חור שחור. איזור בו הצטבר כל הבלאגן של הבית. הסיבה לבלאגן, היא שלא היה מקום ייעודי לחפצים רבים.
כשאני מעצבת דירה עבור לקוחות, אני תמיד מבקשת לראות איפה הבלאגן מצטבר, כי כך אני יכולה לתכנן את הבית שיתאים להתנהלות היום יומית של הגרים בו.
כך בתמונה ניתן לראות את צרכי האחסון: מקום לחומרי ניקוי ומטאטא, מגב, מקום לתיקים ומעילים, מקום לבקבוקי מים ולמגבות נייר.
אחסון חכם
הדרך הכי טובה לפתור מצב של חור שחור, היא להבין מה צריך לאחסן ואז לתכנן את האחסון המתאים.
יש פריטים שמצאו את מקומם במטבח החדש בו יש יותר מקום אחסון. למשל, הבקבוקי מים והאוכל היבש, נמצאים במזווה.
את הארון כניסה שממוקם בצד המטבח, תכננתי כך שיאפשר אחסון לשאר הפריטים שרואים בתמונה.
ארון למעילים, מדפים לתיקים וחומרי ניקוי וארון לדייסון, מטאטא, יאה ודלי.
עכשיו, לא מצטבר בלאגן בכניסה לבית, לכל דבר יש את המקום שלו ולפי הדיווחים של הלקוחות, הבית מסודר ונעים ביום יום.
גרם המדרגות שקיבל חיים חדשים
גבירותיי ורבותיי, המפך!
קבלו את הפינה האהובה עליי בבית.
המדרגות של הבית היו המקום הכי מסוכן בו.
בתכנון המקורי של הבית, אי שם בשנות השמונים, הקצו את החלל בתחתית המדרגות עבור אדנית שקועה ברצפה, בה שתלו צמח מפלסטיק באבני טוף.
בקצה האדנית יש איזור מסוכן, בו ניתן ליפול בגרם המדרגות התחתון.
לכן, ההורים גידרו את האדנית, כדי שתהיה לא נגישה לילדים.
גם במעלה המדרגות קיים איזור מסוכן. הנמכת בטון שלא מתחשבת בגובה ראש. כך שכל מי שעולה בגרם ושוכח להצמד למעקה השמאלי, חוטף מכה.
בתחילת התהליך, ביקשו בני הזוג לסגור את השקע ברצפה ולגבי ההנמכת בטון, אמרו שהם כבר התרגלו לעלות בצד השמאלי של הגרם, כדי שלא לחטוף מכה.
לאחר שכנועים רבים, מצגות, הדמיות ופגישות בנושא, הצלחתי להראות לבני הזוג איך התכנון המוצע שלי, יכול לעשות שינוי משמעותי.
בתכנון החדש, נפרדנו מהאדנית השקועה והפכנו את איזור המדרגות, מפינה מסוכנת ולא מנוצלת, לפינה הכי מהממת ונוחה בבית.
את המעקה הימני, החלפנו בספריה, הספריה, אשר ממוקמת מתחת להנמכה, תורמת בכך שכשעולים במדרגות, לא צריך לזכור להצמד לשמאל. הגוף, באופן אוטומטי נצמד למעקה השמאלי בעוד הספריה מימין משמשת כחוצץ פונקציונלי.
היה לי חזון מאוד ברור עבור השקע ברצפה. בחלומי, ראיתי פינת רביצה שקועה שתשמש פינת קריאה לאוהבי הספרים. לקח לי הרבה זמן להצליח להעביר את הקונספט ללקוחות, אבל ברגע שהם הבינו את הרעיון, הם התאהבו בו.
המיקום של המדרגות הוא מול דלת הכניסה לבית. כך שזה הדבר הראשון שרואים זו הפינת קריאה עם המעקה הגבוה ומדפי התצוגה. זה השואו, הוואו של הבית.
הסלון
שימור הריצוף בחלל הכניסה והמטבח, לא היה מתאפשר אם הסלון לא היה שתי מדרגות למטה. כשמשנים קירות של דירה או בית, צריך לקחת בחשבון שנדרשת השלמת ריצוף היכן שירדו קירות.
השינויים במטבח דרשו השלמת ריצוף, לכן, לקחנו ״הלוואה״ מהריצוף בסלון, וחיפינו את הסלון בפרקט.
אני חושבת שהחלק האהוב עליי בסלון, הוא המיקום של הטלויזיה בתוך הספריה, זה המקום הטבעי שלה, בעוד הספריה מטשטשת את הנוכחות של הטלויזיה.
בואו נעבור לקומה השנייה, שעברה מהפך משמעותי מבחינת תכנון החלל. במעלה המדרגות, מימין נמצאים חדרי השינה של הילדים, שבהם לא נגענו הרבה – רק הוספנו פרקט, החלפנו את החלונות, והענקנו קצת צבע חדש לקירות.
משמאל לחדרים ממוקם חדר הרחצה של הילדים, שבו יש נישה למכונת כביסה ומייבש, המוסתרת עם דלת הזזה לשמירה על סדר וארגון.
בעיצוב חדר הרחצה בחרנו בגוונים של כחול ולבן, בשילוב עם עץ אלון עדין, שיצר אווירה נעימה ומרגיעה.
העיצוב הזה הוא באמת הכי ארץ ישראלי שלי עד היום, ומשדר את התחושה של חום וקרבה לבית, תוך שמירה על פונקציונליות גבוהה ומודרנית.
חדר שינה הורים
חדר השינה של ההורים מעוצב בגוון פודרה רך, מה שמעניק לו אווירה חמימה ומרגיעה. הרהיטים בחדר עשויים עץ, ומשלבים בין עיצוב קלאסי לעדכני.
לצד אחד של המיטה ממוקמת מנורת קריאה דקורטיבית מקרמיקה צבעונית, שמוסיפה נופך אישי ונעים לחלל.
עד השיפוץ, לא הייתה סוויטת הורים בחלל, והיה חדר רחצה כללי אחד לכל הקומה. עכשיו, עם השדרוג והוספת חדר הרחצה הצמוד, הושג שינוי משמעותי בחוויית המגורים.
צמוד לחדר נמצא חדר הרחצה של ההורים, המשלב ריצוף מעוטר באריחים מאויירים בכחול וצהוב יחד עם קירות מצופים באריחים כחולים, שיוצרים הרמוניה בין החומרים. הברזים המוזהבים מוסיפים נגיעות של אלגנטיות ומחמיאות לעיצוב הכללי וארון האמבטיה מעץ, מוסיף חמימות לעיצוב.
השילוב בין שני החללים יוצר חוויה של נוחות ופינוק, ומזמין את ההורים ליהנות משקט ופרטיות.
השיפוץ המעמיק של סיפור אקלקטי הוא דוגמא למה תהליך מדוייק של עיצוב פנים יכול להשיג.
השיפוץ העניק חיים חדשים לחללים שונים, מהמטבח הישן והלא פונקציונלי ועד לגרם המדרגות המסוכן שהפך לגולת הכותרת של הבית.
הבחירה לשמר ולחדש, יחד עם התכנון המדויק, הפכה את הבית למקום שמתאים לצרכים של הדיירים, תוך שמירה על עיצוב ייחודי ואישי.
ההחלטות שביצענו לא רק שהגבירו את הפונקציונליות, אלא גם הדגישו את האופי הייחודי של בני הבית, האהבה שלהם לספרים וחפצים מיוחדים, מה שהופך אותו למקום נעים, נוח ומעורר השראה.
אם גם אתם חושבים על שיפוץ הבית שלכם, אל תהססו לשתף אותי בסיפור שלכם! אשמח לשמוע מה חלומותיכם לעיצוב הבית שלכם ואילו אתגרים אתם חווים בדרך.
רוצה לראות את כל התמונות מהפרוייקט?
כנסי לסיפור אקלקטי.
צילום: שירן כרמל