אור הוא אחד השחקנים הראשיים בעיצוב הבית. אור לא נכון יכול לגמרי לשנות את האווירה בחדר ותאורה נכונה יכולה לשפר לכם את איכות החיים.
לכבוד החנוכה, פוסט על תאורה בבית.
אני לא אתחיל להלאות אתכם בפוסט שמספר על קאלווינים או וולטים או כל מושג אחר שקשור בתאורה, מכיון שאני ממש לא מומחית בעניין. אבל יש כמה עקרונות בסיסיים שחשוב שתדעו כשאתם בוחרים את התאורה לבית.
אור טבעי
צילום: שירן כרמל
אין כמו אור שמש! זה האור הכי מוצלח שיכול להיות ובארץ שטופת אור כמו ישראל, אין ספק שאנחנו נהנים מהיתרון הגדול הזה של אור טבעי. אולם, אור השמש יכול להיות גם מאוד חזק ולסנוור אותנו. כשהשמש מגיעה מכיוון דרום, היא יכולה לגרום להתחממות של הבית ולסנוור. שזו חויה לא כל כך נעימה. אם יש לכם חלון דרומי שמאיר את הדירה שלכם חזק מידי, דאגו לוילון מתאים שיווסת את אור השמש ויכניס את כמות האור המתאימה.
תאורה מלאכותית
אור צהוב
האור הצהוב הוא אור עדין ומלטף שמזכיר אור נרות. זהו אור רומנטי שמחמיא לנו, סולח על כל הפגמים ומחליק אותם כלא היו. לכן, על האור הראשי בבית להיות אור צהוב שיתן לנו תחושה חמימה ונעימה ויגרום לבית שלנו להרגיש נעים וביתי.
אור לבן
אור לבן הוא אור חזק וממוקד שגורם לנו להיות יותר ערניים ודרוכים. נהוג להשתמש בו במשרדים בכדי להעלות את רמת התפקוד של העובדים. אולם, עירנות זו יכולה להביא למעין היפר אקטיביות ודריכות שעלולה לגרום לנו להרגיש שלא בנוח. לכן, אור לבן אינו מומלץ בבתים כאור ראשי. מתי משתמשים באור לבן? כשאנחנו רוצים לבצע משימה. אני ממליצה להשתמש באור הלבן במנורות שולחן, בתאורה שמעל למשטח העבודה במטבח, או בכל מקום בו תרצו להעלות את הפרודוקטיביות שלכם. בקיצור, אור לבן מתאים לתאורה שנועדה לשמש אותנו בעת ביצוע משימה כלשהי.
תאורת אוירה
תאורת אוירה כשמה כן היא, תאורה עדינה שתפקידה ליצור אוירה נעימה וקסומה. כשנרצה לייצר אוירה שכזו, נשתמש בהרבה נורות קטנות שמאירות אור עדין ונעים, כמו נצנוץ של כוכבים. תאורת אוירה ניתן למצוא בעיקר במסעדות רומנטיות, ברים ואולמות אירועים. זו תאורה חגיגית ומקסימה שמיד משדרגת כל חלל. אפילו מנורות ליבון (המנורות הכי פשוטות כמו בתמונה), מייצרות אוירה קסומה כשמדליקים נורות רבות בעוצמה נמוכה יחד. ניתן לייצר אוירה נעימה באמצעות תאורת אוירה בחדרים השונים בבית: בפינת האוכל, נוכל לייצר תאורת אוירה נעימה בזמן ארוחת החג, או בחדר השינה, כשנרצה לייצר אוירה רומנטית במיוחד.
שכבות של אור
כשאני חושבת על התאורה בבית, אני חושבת על שכבות של תאורה. החלוקה לאור צהוב ואור לבן, אור היא דיכוטומית מידי… וכשיש מנורה אחת, אז אין ברירה אלה לבחור. אבל כשמתכננים תאורה, עלינו לחשוב על כלל הצרכים שיש לנו בחלל. סקירה קצרה תגלה לנו שאין תשובה חד משמעית: לפעמים נצטרך אור לבן בעוצמה גבוהה ולעיתים נצטרך אור רך וסלחני. מה עושים? משלבים!
הדוגמא הכי טובה לשימוש נכון של תאורה לבית היא המטבח. במטבח נרצה לייצר מספר סוגי תאורה שונים. תאורת אוירה נעימה וחלשה, כשנרצה לשבת לארוחה רומנטית לאור נרות לעומת אור צהוב בעוצמה בינונית כשנרצה לשבת לאכול ארוחת ערב עם הילדודס. מעל למשטחי העבודה נרצה להוסיף תאורת משימה, אור לבן כמובן, ממוקד וישיר, כדי שנדע להבדיל בין הגזר לבין האצבע שלנו. דוגמא נוספת היא המשרד או קלינקה בה אנחנו מקבלים לקוחות. לעיתים נרצה לעבוד מול המחשב או לקרוא מסמך ואז נרצה תאורה לבנה ממוקדת, לעומת מצב בו אנו יושבים מול לקוח ואנחנו רוצים לתת לו תחושה נעימה וביתית.
חשוב לדאוג שבנוסף לתאורה הכללית בתקרה, יהיו לנו מנורות שולחן, מנורות קיר ומנורות עומדות בעוצמות שונות ובצבעים (לבן או צהוב), שונים. כך נוכל להשתמש בתאורה בצורה חכמה יותר ולהתאים את התאורה באופן משתנה לפי הפעילות או האוירה שנרצה ליצור בחדר.
יש לכם פתרונות יצירתיים של אור בבית?
מוזמנים לשתף אותי בסודות התאורה האישיים שלכם…
[…] הרבה יותר טוב. בשנה שעברה, רגע לפני החנוכה, כתבתי פוסט על סוגי תאורה והשימוש הנכון בהם. השנה, לכבוד החג, […]
[…] באנו חושך לגרש […]