״את חייבת לעזור לי״! היא אמרה לי ״ודחוף״! אני בונה בית וחייבת לבחור אדריכל/ית. איך בוחרים ?איך אני יודעת מי טוב, מי לא?
ובאמת, בחירת בעלי מקצוע נכונים, יכולה להפוך שיפוץ מסרט אימה לקומדיה רומנטית.
לא סתם אומרים שהמעצבת והקבלן הם שני הסעיפים הכי חשובים בתקציב שלך.
מעצבת טובה תדע למצוא פתרונות יצירתיים, למנוע טעויות מיותרות והיא תדע במה כדאי להשקיע כסף ומתי ניתן להסתפק במועט. בנוסף, היא כמובן תדע להפנות אתך לבעלי מקצוע טובים במחירים הוגנים תוך שמירה על תקציב מאוזן.
החשיבות בקבלן טוב היא קריטית גם מבחינה אסתטית, ליצירת גימורים יפים יותר אבל חשוב מכך, לראש שקט שכל התשתיות נבנו כראוי.
אחד הרגעים הכי נוראיים בחיי כמעצבת, היה כשגיליתי בדיעבד שקבלן שעבדתי איתו
על מספר פרוייקטים (והמלצתי עליו), עשה עבודה נוראית באחד הפרוייקטים שלי. ברגע שהלקוחות ואני עלינו על הבעייתיות, הקבלן פוטר ולמזלנו, הוא היה מספיק ישר בכדי לכסות על חלק מהנזק שנגרם ללקוחות.
אני כמובן לא לקחתי את הקבלן הזה לפרוייקטים נוספים. אני בטוחה שלכל מעצבת ולכל מי שאי פעם שיפץ, יש סיפורי אימה על אנשי מקצוע כאלה ואחרים.
אז איך נדע באיזה איש מקצוע לבחור?
האמת, שזו לא הפעם הראשונה ששואלים אותי וזה לא משנה בכלל איזה בעל מקצוע נחפש.
בין אם זו מעצב/ת פנים, אדריכל/ית, נגר/ית או קבלנ/ית, יש מספר דברים שכדאי לך לבדוק לפני הסגירה.
הצעת מחיר
אני אוהבת להיות עניינית ולא ממש אוהבת ״להסתובב סביב השיח״.
בסופו של יום, השאלה הגדולה שנרצה לדעת היא כמה יעלה השיפוץ, כמה תיקח המעצבת כמה כסף ילך לקבלן וכמה לנגר. זה טבעי וכמובן חשוב להיות עם היד על הדופק בעניין התקציב, כי בקלות אפשר להגיע לחור שחור ששואב לך את כל התקציב.
מצד שני, לא משפצים כל יום ואם נרצה לעשות את זה נכון, חשוב שהתקציב יהיה ראלי ואנשי המקצוע שנבחר יהיו טובים.
איך הולך המשפט?
אני יותר מידי ענייה בכדי לשלם בזול.
תכנון לא נכון, ביצוע לקוי וחומרים זולים, עלולים להביא אותך למצב בו נשנא את הבית במקרה הטוב למצב בו נגרר לשפץ שוב, במקרה הרע (ויש דברים שעולה הרבה יותר לתקן אותם מאשר לעשות אותם כמו שצריך בפעם הראשונה).
למה אני מספרת לך את כל זה בסעיף של התקציב?
כי זה המקום שבו אנשים נופלים בחישוב, בהנחה שאם יחסכו על בעל המקצוע, יתפנה להם כסף מהתקציב.
מה שהם שוכחים, הוא שהרבה פעמים נחסך להם כסף בהנחות, תכנון נכון, רעיונות יצירתיים ומניעת טעויות (שאחר כך חוזרות לנשוך בתחת- או-הו! כמה שהן נושכות).
פעמים רבות, המחיר של בעלי מקצוע מעיד על הניסיון והמקצועיות שלו (כמובן שאין להסתמך רק על מחיר בכדי לקבל החלטה, אבל זה בהחלט אחד הפרמטרים עליו נסתכל).
הדרך הכי נכונה בעיני לבחירת איש מקצוע, היא לעשות מעין מכרז, לקבל שלוש-ארבע הצעות מחיר ולהשוות.
אני לא יודעת איך זה קורה, אבל תמיד שאני שולחת הצעות מחיר, אני מקבלת שלוש הצעות עם פערים עצומים ביניהן. הצעה נמוכה מאוד, הצעה בינונית והצעה יקרה (וההבדלים יכולים להיות של אלפי שקלים).
כנקבל הצעת מחיר, חשוב לראות ממה היא בנויה, מה היא כוללת וחשוב מכך, מה היא לא כוללת ואילו תוספות יכולות להתווסף.
אם הצעת המחיר היא זולה באופן חשוד מההצעות האחרות, כדאי שתדלק לך נורת אזהרה קטנה. זה לא אומר שכל בעל מקצוע שנותן הצעת מחיר נמוכה, הוא לא טוב, אבל זה יכול להעיד על חוסר ניסיון או על חוסר הבנה של היקף העבודה. או על ים של תוספות שיבואו בהמשך.
חשוב לזכור שמחיר הוא ממש לא הקריטריון היחיד לבחירת בעל מקצוע, זו רק נקודת ההתחלה.
המלצות:
הרבה פעמים מבקשים ממני המלצה על בעל מקצוע שאני עובדת איתו.
המלצות זה נהדר, אבל צריך תמיד לקחת בחשבון שאין 100%, במיוחד שמדובר בבעל מקצוע שנותן שירות.
קיבלת המלצה?
מצוין, אני ממליצה לך ללכת לראות פיסית את אחד הבתים ששופץ. בלי פילטרים, זויות מחמיאות ואם אפשר, אחרי תקופה. זו דרך מעולה לראות אם הבית נראה טוב גם במציאות ואם איכות העבודה טובה כפי שזה נראה בתמונות.
מעבר לכך, אני ממליצה להתייחס להמלצות בעירבון מוגבל ולא כתורה מסיני. אני יכולה להמליץ על בעל מקצוע שעבדתי איתו בעבר ונתן לי שירות נהדר ופתאום בפרוייקט חדש, הוא יפשל (זה מאוד לא נעים כשזה קורה).
אני ממש לא ממליצה בקלות על בעלי מקצוע ותמיד אני מבהירה שההמלצה שלי היא לא ערובה לעבודה טובה (ראו ערך סיפור האימים בהקדמה).
ויותר מכך, אני יכולה להעיד על עצמי, שאני לא מתאימה לכל לקוח ולא כל לקוח מתאים לי. האם זה הופך אותי לאשת מקצוע פחות טובה?
ממש לא! מה שמתאים לאחד, הוא לא בהכרח טוב לכולם.
מה שמביא אותי לאחד הסעיפים הכי חשובים במציאת איש מקצוע מתאים…
קליק עם בעלי מקצוע
אהבה ממבט ראשון.
אין לי דרך אחרת לתאר את זה כשזה זה, זה זה.
לא ניתן לתאר את התחושה במילים, אבל פשוט מרגישים שזה מתאים.
יש קליק, כימיה מטורפת. אתם פוגשים איש מקצוע משהו עמוק בפנים מרגיש שהוא זה שיעצב/יבנה/יתכנן לך את הבית.
למעשה, זה אחד הדברים הכי חשובים במערכת היחסים שלך עם בעלי המקצוע. כשיש תקשורת טובה והבנה הדדית, הכל נראה הרבה יותר טוב.
יש פרוייקטים שבהם יש לי כימיה מעולה עם הלקוחות ואנחנו משדרים על אותו הגל. אני המעצבת המושלמת בשבילם והם הלקוחות המושלמים בשבילי (אתם יודעים מי אתם).
בפרוייקטים האלה, הכל קל יותר, ההחלטות מתקבלות מהר יותר וכמובן התוצאה היא בהתאם, כי ככל שיש תקשורת יותר טובה עם הלקוחות, העיצוב יהיה טוב יותר ומותאם יותר עבורם.
אני בדרך כלל אוהבת לשאול את הלקוחות שלי למה הם בחרו בי ולא במעצבת אחרת, והתשובה הכי נפוצה היא:
״את לא היית יותר זולה, זה פשוט הרגיש לי הכי נכון״.
ומבחינתי, זה אחד הקריטריונים הכי חשובים בבחירת אנשי מקצוע. כאן נכנסת לתמונה האינטואיצה שלך.
אני יודעת, אני יודעת, זה קצת נשמע רוחניקי… ללכת עם הלב, להרגיש מי בעל המקצוע הנכון בשבילי, אבל אין מה לעשות, זה פשוט נכון.
יש לנו את היכולת לדעת ואם זה נשמע קצת לא יאומן, אני מייד מגבה את האמירה עם ספר מדהים, שאני ממליצה לך לקרוא: הספר המעולה Blink של Malcolm gladwell שמסביר על קבלת החלטות ולמה לפעמים אנחנו ״פשוט יודעים״.
אחרית דבר
בחרת איש מקצוע? מברוק!
עכשיו מתחילה העבודה האמיתית ותאמינו לי שזה לא יהיה פיקניק. ומי שיאמר לך אחרת, כנראה סתם מסבן אותך (שזו לגמרי נורת אזהרה).
שיפוץ זה תהליך מלא בהחלטות קטנות וגדולות, מלא בפרטים שצריך לתת עליהם את הדעת וכמובן, הרבה בלתמי״ם שפתאום עלולים לצוץ (עמודים שלא ידעת על קיומם, צנרת שמגלים שצריך להחליף ועוד כל מיני טרולים ושדונים שעלולים להסתתר בין הקירות ומתחת לרצפה).
ברגע שיש לך בעלי מקצוע, שבחרת וידוע לך שאפשר לסמוך עליהם, כדאי להקשיב להם ולתת בהם אמון שיעשו את העבודה על הצד הטוב ביותר.
כמובן שחשוב לא לעשות זאת בעיניים עצומות לחלוטין. תמיד כדאי לפקוח עין, לוודא שבאמת יש ביניכם הבנה מלאה ולהיות חלק פעיל בתהליך.
ומה איתך?
ספרו על בעלי המקצוע הנהדרים והנוראיים שהיו לך, סרטי האימה והקומדיות הרומנטיות… וכמובן שאם יש לך איש מקצוע מעולה שבא לכם לפרגן לו… שימו לינק לאתר בתגובות.
כמה חשוב להערך לפני שמתחילים. פוסט חובה לפני שחושבים אפילו על שיפוץ.
לנו היה בלגאן דווקא במקום שלא חשבתי, עם החברה שמתקינה גדרות. לא ביצעו טוב את המדידות וסיגמנט אחד לא התאים. שבועות עד ששוב מדדו ושוב ייצרו ובינתיים היינו צריכים להשאיר את הכלב 'כלוא' בבית או לצאת איתו לחצר עם רצועה כדי שלא ידלג מעל הגדר וייעלם. הגיעו ללא הודעה, נכנסו לחצר בקפיצה ולא דרך השער והבהילו בטירוף כשפתאום ראיתי דמויות מסתובבות דרך החלון של חדר השינה. חברה מובילה בתחום שלא אוכל להמליץ עליה בתור נותנת שירות טובה
זה נכון כלכך. איך שירות לא טוב וחוסר מקצועיות יכול להשאיר טעם רע בפה, הרבה אחרי.
את כל כך צודקת.
היום חייבים להתכונן מראש לפני שמתחילים לחפש איש מקצוע נכון לפרויקט שמתכננים לעשות. וזה לא משנה אם זה מעצב פנים, אדריכל או כל איש מקצוע אחר.
המקור החזק של המלצה לאיש מקצוע היא בהחלט השיטה השינה והטובה – פה לאוזן.
אבל חוץ מהשיטה הזו, יש לנו חובה למצוא את אנשי המקצוע הנכונים, במיוחד אם כל החברים שלנו לא יכולים לתת לנו איזה כיוון 🙂
תודה אריאל!
חייבת לחזק את הנקודה שגם עם המלצה מפה לאוזן, חשוב לבדוק לבד כי לפעמים מה שהיה טוב לחברים שלנו, לא בהכרח יתאים לנו.
[…] להחליט הוא האם יש בך נכונות להעביר את המושכות לחלוטין לבעלי המקצוע (באופן אישי, אני ממש לא ממליצה לעשות את זה, כי אז עלולות […]