אני לא אוהבת לבשל.
אין לי את הסבלנות הנדרשת לחכות למים שירתחו, או לבצלים שיואילו בטובם להשחים. למעשה, אני ידועה כמפחמת בצלים סידרתית שהסבלנות שלה במטבח מסתכמת בהכנת מקושקשת, טוסט ופסטה. רק שתדעו שאני מעולה בלאכול אוכל שאחרים בישלו…
צלחת של עוגה שאפתה (וצילמה), חברתי המוכשרת שירה גנני
(אני אכלתי לגמרי לבד).
במיוחד אני לא אוהבת לבשל במטבח עם תכנון פח, למשל, המטבח של הדירה השכורה שבה אני מתגוררת. מטבח שאין בו מספיק משטח עבודה, שהכיריים שלו נמצאים בפינה, שיש בו ארונות גבוהים שגמדה כמוני לא יכולה להגיע אליהם ומדיח מתחת למשטח העבודה, כך שאין סיכוי שאני יכולה לשטוף כלים כשהבנזוג מבשל (הזכרתי כבר שאני שונאת לבשל? סביר להניח שהייתי גוועת ברעב, או לפחות חיה על טבעול בפיתה, אם לא הייתי מתחתנת נכון).
לכן, אני חולמת על היום שבו אעצב לעצמי מטבח חלומי, עם ים של משטח עבודה, בלי אחסון גבוה, עם מקום מסתור למיקסר, מג׳ימיקס ושאר מיני מפלצות שאין לי מושג איך לתפעל, אבל הבנזוג מכין איתם מטעמים על בסיס קבוע. בינתיים, אני משתמשת בניסיון המר שלי עם מטבחים מזעזעים, בכדי למנוע את הסבל מהלקוחות שלי וכרגיל, אני משתפת אתכן בה-כ-ל.
מטבח זו הוצאה של כמה עשרות אלפי שקלים טובים צפונה (במיוחד כשנזכרים שחוץ מארונות, רצוי שבמטבח יהיה גם שיש, חיפוי קיר ותשתיות כמו צנרת, גז, נקודות מים וכדומה). אז אספתי את מיטב הרעיונות והשיטות שיחסכו לכן טעויות, צער רב ותסכול מתמשך (מניסיון).
לפני הכל
הדבר הראשון והכי חשוב שתוכלו לעשות לפני שתצללו למשימה המורכבת של תכנון מטבח, היא להבין מה בדיוק אתן רוצות ולא פחות חשוב מה ניתן לעשות בחלל המיועד להפוך למטבח. שאלו את עצמכן: מי מבשל? מי שוטף כלים? מי אחראי על הניקיון? מהן הרגלי האכילה (האם אוכלים יחד או מול הטלויזיה)? באילו מכשירים משתמשים על בסיס קבוע? כמה שקעים תצטרכו, כמה אחסון צריך? מה הגובה של בני הבית? האם מבשלים יחד? אפשר אפילו להגדיל ולצלם את בני הבית בעת השימוש במטבח ולנסות להבין מהם הרגלי השימוש.
אחרי שיש לכן רשימת צרכים וחלומות, חשוב לבדוק שיש התאמה בין הצרכים לחלומות ויותר מכן, האם ניתן להגשים אותם במטבח שלכן. ייתכן וכמו רבות וטובות, אתן חולמות על אי בלב מטבח, שבו כל המשפחה יכולה להאסף מסביבו ולהנות מפעילויות משותפות תוך כדי בישול או שטיפת כלים. שימו לב! חשוב לבדוק שיש מקום לאי במטבח מבלי שהוא יחסום את הדרך או סתם ירגיש תקוע, אחרת אתן עלולות למצוא את עצמכן תקועות על אי בודד .
אי חייב ים של מקום… לא בכל מטבח אפשר לתקוע אי
צילום: אביבית ויסמן
זורם
אחד הדברים הכי חשובים בעיצוב מטבח (ובכלל), הוא הזרימה בחדר. לפני שלוש שנים, עיצבתי מטבח למשפחה מהממת במיוחד. המטבח המקורי היה סגור לחלל המרכזי , מה שיצר חסימה של התנועה בכל החלל. הקיר נופץ לרסיסים, מטבח חדש הותקן במקום הישן ושולחן אוכל עגול וגדול מוקם לו באמצע המטבח, מה שמיצר זרימה של התנועה בכל החלל הציבורי.
חשוב גם לשמור על זרימה במיקום הפונקציות במטבח. מי לא שמעה על המשולש הקדוש בין המקרר לתנור והכיור? המשולש הזה הומצא אי שם בשנות הארבעים ומאז אנו נצמדים אליו כמו שהבת שלי נצמדת לבובת הארנב שלה. חלוקה נכונה לאיזורים ומיקום נכון של האלמנטים השונים במטבח, הם הדברים הכי קריטיים שתוכלו לעשות. הנה כמה טיפים חשובים:
לא משנה כמה משטח עבודה קיים במטבח שלך. המשטח הכי חשוב הוא בין כיריים לכיור. זהו משטח העבודה החשוב ביותר ואם הוא קטן מידי סביר שתתזזי בין פיסות המשטח השונות במטבח, מה שיגרום לטרטור מיותר שלא לדבר על העובדה שמשטח עבודה רחב בין כיור לכיריים, יצמצם את הפעילות המלוכלכת למקום אחד.
מעבר למשולש הזהב, חשוב להבין שהדבר הכי חשוב הוא לשמור על איזורים לכל השימושים השונים: איזור בישול, איזור ניקיון, איזור אחסון כלים, איזור אחסון אוכל ואיזור הכנה. לחברת בלורן, יש שיטת חלוקה מצוינת בנושא שאתן מוכרחות להכיר .
אלמנט חשוב נוסף בזרימה של המטבח הוא הקפדה על אינטגרליות. מוצרים אינטגרליים שומרים על מראה מטבח אחיד ועוזרים בשמירה על הניקיון. בעיני, החשוב ביותר הוא הכיור האינטגרלי, בלעדיו, הניקוי של השיש יכול להיות סיוטי במיוחד וההצטברות של עובש בחיבורים היא בלתי נמנעת. מדיח אינטגרלי מייצר זרימה ויזואלית ומשפר את היופי של המטבח ומיקרו אינטגרלי, גם הוא תורם למטבח מסודר יותר (במקום הקלפות שתמיד נשארות פתוחות, לא משנה מה). ואם אתן בעניין של מותרות, היהלום שבכתר, שדורש שהשקעה גדולה יותר (כטיבם של יהלומים)ֿ מקרר אינטגרלי, לא יאומן כמה המטבח נראה טוב יותר כשלא רואים את המקרר, או יותר נכון את גיבוב המגנטים שנמשכים אל המקרר כמו…. אהם… כמו מגנט (במידה ואין לכן תקציב למקרר אינטגרלי, נסו למקם את המקרר במקום סמוי מן העין).
אחסון
כשמדברים על אחסון, לרוב מדברים על כמה שיותר, יותר טוב . אבל יותר זה לא בהכרח נכון…אני מאמינה שאחסון צריך להיות כמו גבר החלומות שלנו: מפנק, נגיש, וחכם (אבל לא חכם מידי). כמו שגבר החלומות יפתח לנו את הדלת לאוטו, כך גם אחסון ידע לפנק אותנו. זו הסיבה שאני אוהבת מטבחים עם הרבה מגירות שכן כך אני יכולה להגיע בקלות גם לפריטים שנמצאים מאחור. לעומת ארון תחתון, אליו אני צריכה להתכופף או מדף עליון, אליו אני בכלל לא מגיע). אחסון שמגיע אליי ולא גורם לי להתאמץ, הוא האחסון המומלץ יותר. באותו האופן, לא משנה כמה מקום אחסון תדחפו במטבח, אם הוא יהיה לא נגיש, חבל על המאמץ, זרקו אותו כבר עכשיו. לא מאמינות לי? כנסו היום לחברת המטבחים הקרובה לביתכם ושאלו מה הפתרון שלהם לניצול ה״פינה״ המטבח. קרוסלה מסתובבת? מג׳יקקורנר מסוקס? או מדף פשוט וטוב? לא ולא! היום פשוט מנתקים כל קשר עם הפינה ומבטלים אותה לחלוטין. הגיעו למסקנה שכל הפתרונות ה״חכמים מידי״ האלה, עולים המון כסף ולא נותנים מענה נוח לשימוש. אותו הדבר לגבי אחסון גבוה, ארונות גבוהים, טובים לאחסון של דברים שמשתמשים בהם לעיתים רחוקות. זו הסיבה שבשנים האחרונות רואים הרבה פחות ארונות גבוהים (אם בכלל) ויותר קלאפות וארונות מרצפה לתקרה (שיש בהם הרבה מקום אחסון בגובה נגיש ונוח). עוד טיפים לסידור ואחסון, ניתן למצאו בפוסט .אורח של דליה שוחט
חומרים
כשמעצבים מטבח, חשוב לשים לב לחומרים בהם נשתמש. בבתים עם ילדים, אני נמנעת מלהשתמש בחומרים רגישים כמו צבע בתנור (שנשרט בקלות) ומעדיפה להשתמש בפולימר (שיש לו מראה של צבע בתנור, אבל הוא לא רגיש כמוהו). ואם במקום ילדים, בבית מתגוררת חבורת נינג׳ות קטלנית, אז הבחירה שלי היא בפורמייקה החסונה שמגיעה במגוון דוגמאות וצבעים משגעים. זוכרות את מטבחי הפורמייקה עם הדוגמא המזעזעת של עץ דובדבן? היום כבר יש דוגמאות עץ מפורמייקה שנראות כמו הדבר האמיתי ובמינון הנכון, יכולות להראות נפלא (רק לא להתפרע,כן)?
את משטחי העבודה, אני בוחרת באותה השיטה: אבן קיסר, היא הבחירה הסטנדרטית בזכות מבחר דוגמאות רחב, עם עמידות יחסית גבוהה במחיר נמוך. הבוטשר, לעומת זאת אינו נחשב לעמיד במיוחד, אבל המחיר שלו נמוך. היתרון שלו הוא כמובן המראה הטבעי והחמים, אבל לא הייתי בוחרת בו בתור משטח עבודה, אלא לדלפק אכילה. ישנו גם הקוריאן שנחשב יקר ולא מאוד עמיד (אני לא ממליצה עליו למטבח, אבל כן לחדרי הרחצה) וכמובן גם הבטון למי שרוצה להיות חלוצת עיצוב (לא לבעלות לב חלש, מדובר בחומר יחסית חדש בארץ ועדיין לא ברור עד כמה הוא עמיד בתור משטח עבודה).
תאורה
אחד האלמנטים החשובים בעיצוב המטבח הוא התאורה. במטבח חשוב לייצר שלוש שכבות של תאורה. תאורה כללית, שתאיר את כל החלל, תאורת אוירה (בד״כ תאורה שתלויה מעל לשולחן ומאפשרת יצירת אוירה רומנטית במטבח ותאורת משימה מעל למשטח העבודה. התאורה הכללית של המטבח לא מספיקה לעבודה, שכן כשאנו עם הגב לתאורה הכללית, נוצר צל על משטח העבודה, מה שמגביר את הסיכוי לאצבע בסלט. תאורה נכונה בשכבות תאפשר יצירת אוירה נעימה במטבח ותעזור לשמור על כל האצבעות בעת הכנת האוכל. נושא התאורה, הוא נושא שכתבתי עליו בעבר: החיים הסודיים של המנורות ואיך לבחור מנורות לבית. זה חלק חשוב בעיצוב הבית ובעיצוב המטבח בפרט.אחד הדברים שהכי מרגשים אותי בבלוג הוא כשבתגובות של הפוסט אפשר למצוא עוד ידע מחוכמת ההמונים. לשם כך אני זקוקה לעזרתכן… מה הטיפ המנצח שלכן בעיצוב המטבח. מהם הדברים הקטנים שהופכים אותו לנוח יותר לשימוש. מה אתן מצטערות שלא עשיתן כשתכננתן במטבח (או לחלופין, הדבר שאתן לא מבינות איך יכולתן בלעדיו עד היום).
שאלת מטבח:
מה עושים כשקטן ושכור?
שואלת בשביל חברה 😉
פוסט נהדר!!
זה נושא לפוסט שלם! האמת, שאני מתכננת אחד כזה… אז יש למה לחכות.
בקצרה:
מוסיפים עגלות למשטחי עבודה,
מחליפים ידיות
ומדביקים מדבקות…
מזדהה לגמרי עם עניין המגירות 🙂 אצלי כל המטבח מגירות- נוח בטירוף.
אפילו ש"הזהירו" אותי שזה מוריד מהמקום (כי המסילות לוקחות מקום מהצדדים והמגירה עצמה מהפרונט והבאק) לגמרי שווה!
דבר שווה נוסף זה כל ה"מחבואים" למיקסר, המג'ימיקס וחבריהם.
אני שמתי אותם בארון תחתון על מדף נשלף שעולה למעלה לגובה השיש. אין כמו הנוחות הזאת, שלא צריך לגרור את המיקסר, או לחילופין לחיות איתו כדייר נוסף על השיש.
אני מצטערת שלא הקשבתי לאדריכלית ועשיתי את המטבח מאוד צר וארוך, צר מדי 🙁
כי לא רציתי "לנגוס" מהסלון לטובת המטבח.
שמעתי כבר מעוד מישהי על מדף נשלף. זה נשמע ממש טוב!
[…] כמו במטבח, גם כאן יש שלוש אופציות עיקריות לבחירת חזיתות הארונות: […]
[…] בה דיירי הבית ישתמשו בו. אם מתחשק לך ללמוד עוד על הנושא , הפוסט הזה יגלה לך את כל הסודות לעיצוב מטבח מהמם ויותר חשוב […]
[…] את המטבח המושלם בתבל, (בזכות הפוסט איך לתכנן את המטבח המושלם והגיע הרגע לבחור את המשטח […]
[…] המטבח המושלם מבחינתי הוא לא המטבח הכי גדול, הוא פשוט צריך להיות מתוכנן נכון אותו הדבר לגבי אחסון… […]
היי,
תודה על הפוסט המעניין, המשטח שצולם הוא מטבח שאת עיצבת? אם כן, מה צבע הריצוף ? אני ממש רוצה כזה!
הי מוריה,
כל המטבחים כאן בעיצובי.
את מתכוונת לריצוף המאוייר שמעליו שולחן עגול.
הוא של סטודיו קרמיקה. ֿאחד היפים
כתבה ממש עוזרת. המטבח שלי הולך להיות בצורת ר. למה לא מעצבים מטבחים שהפינה הופכת לצלע בעצם כמו החלק העליון של צורת טרפז? אני ממש אוהבת את הרעיון ולא רואה באף תמונה.
הי נורית,
פעם היה נהוג לקטום את הפינה ולשים כיריים.
היום, כבר לא שמים כיריים בפינה, כי זה לא נוח וגם עושים מטבחים גדולים יותר מבעבר.
לכן, הטרנד של קיטום הפינה כבר עבר מהעולם.
[…] כל כך הרבה משתנים בעיצוב מטבח וחשוב להקדיש המון זמן לתכנון של החלק הזה. זה החדר הכי […]