(בחרת את המטבח המושלם בתבל, (בזכות הפוסט איך לתכנן את המטבח המושלם והגיע הרגע לבחור את המשטח העבודה, או כפי שהוא שגור בפי הישראלים, ה״שיש״. עם בוא הרגע, מיד מגיעים החששות והמיתוסים: על שיש שחור לא רואים כתמים, אבן קיסר זה הכי טוב, על שיש לבן יראו כל כתם ועוד.
אין לי דרישות גבוהות ממשטח העבודה. רק שלא יסדק או ישרט, שיראה טוב לאורך השנים והכי חשוב, שיהיה קל לניקוי ולא יספח כתמים. אז איפה נמצא את האחד? שאלה מעולה! ולא, אין רק חומר אחד שעונה על כל הדרישות, אלא מספר חומרים שכדאי לך להכיר.
חברתי עם צוות המומחים של שיש דן, בכדי להכין עבורך את המדריך לבחירת שיש לבית. יחד, נעזור לך לבחור את החומר הכי נכון עבור המטבח שלך.
למי קראת שיש?
המונח שיש מתייחס לאבן גיר בשילוב מינרליים שהשימוש בה החל כ400 שנה לפניה״ס. בישראל, נהוג לקרוא לכל משטח עבודה במטבח שיש, למרות שיש חומרים שונים ומגוונים שניתן להשתמש בהם למשטח העבודה.
שיש
נתחיל בשיש, רק בגלל השם שלו. כפי שכבר כתבתי, השיש הוא אבן גיר טבעית בעלת טקסטורה חלקה אשר מגיעה במגוון צבעים עם או בלי גידים.
עיצוב
היתרון הכי מובהק של השיש, על פני החומרים האחרים, הוא היופי הטבעי שלו. אין ספק שפיסת השיש הנכונה, תישאר נכונה לאורך שנים רבות ולעולם לא תצא מהאפנה. אם נסתמך על יופי בלבד, ייתכן ושיש יהיה הבחירה הראשונה שלי עבור דלפק המטבח. מכיון שמבחינתי עיצוב חייב להיות פרקטי, השיש לא תמיד מצליח לעבור את המבחן.
זה פרקטי?
לשיש יש יכולת ספיגה גבוהה, מה זה אומר?
במילה אחת, כתמים.
במשפט: כתמים העלולים לחלחל לתוכו ולהשאר שם 😨. אם בבית שלך מבשלים ללא הפסקה ומשתמשים בשמן, כורכום, סלק, יין אדום ושאר מכתימים, ייתכן ושיש הוא בחירה פחות מוצלחת עבורך, במיוחד אם נפשך חשקה בגוון בהיר של שיש.
כתמים זה פחות הקטע שלך אבל שיש זה ממש כן? הפתרון הוא לא לבחור בדגם בהיר, אלא לקחת דגם כהה עם הרבה גידים ועורקים. גם אם יהיו כתמים, לא ממש יראו אותם.
בנוסף, שיש הוא חומר רך ולכן ניתן לסיתות ועיצוב. הפסלים היפים בעולם פוסלו בשיש על ידי הפסלים הטובים בעולם. אבל מה שטוב למיכאלאנג׳לו, לא בהכרח מתאים למטבח שלך. מכיון שמדובר בחומר רך, הוא נחשב לפחות עמיד.
רוצה שיש ויהי מה? אני יודעת לזהות התאהבות… אם ליבך חפץ בשיש ורק בשיש, אני ממליצה לעטוף אותו בשכבת סילר מפנקת שתעזור לו להישמר לאורך זמן ותמיד, אבל תמיד להשתמש בתחתית לסיר חם ולעולם לא לחתוך ללא קרש חיתוך. כל אלו עלולים להשאיר שריטה או סדק שלא ניתן לתקן.
אבן קיסר
במשך שנים, אבן קיסר היה השליט של עולם הדלפקים בישראל. בעוד שבארצות אחרות מייצרים דלפקים מבוטצ׳ר, גרניט ואפילו פורמייקה. בישראל, יש שם אחד שהיה שגור בפי כל מי שעמד בפני שיפוץ. בשנים האחרונות, עם כניסתם של חומרים שונים ומגוונים לשוק, המעמד הבלתי מעורער של אבן קיסר… פשוט מחיל להתערער.
עיצוב
אבן קיסר היא אבן סינטטית, מה שאומר שהעיצוב של הלוחות השונים הוא אחיד ואין הפתעות לגבי הנראות של הלוח (כמו שעלולה להיווצר עם חומרים טבעיים). בנוסף, מכיון שמדובר בחומר סינטטי, יש מגוון רחב של מחירים מה שמאפשר בחירה באופציה טובה שלא תשבור את הארנק.
לוחות אבן קיסר מגיעות בעיצובים וצבעים מגוונים. עם זאת, מכיון שמדובר במותג חזק כל כך בארץ, יש דגמים שבתור מעצבת, אני כבר יכולה לזהות מקילומטרים (קצת כמו רהיטים של איקאה). אם ליבך כמהה לעיצוב מקורי או ייחודי. סביר שמבוקשך לא נמצא בדגמים של אבן קיסר.
זה פרקטי?
אבן קיסר שירתה ישראלים רבים במשך שנים רבות בתור ברירת המחדל למשטח עבודה במחיר יחסית זול ועמידות יחסית טובה. יחד עם זאת, מדובר באבן סינטטית יחסית רכה וסופחת. המשמעות היא שככל שהדגם חלק יותר ובהיר יותר, כך הסיכוי שיראו עליו יותר כתמים. בנוסף, מכיון שמדובר באבן רכה, היא אינה נחשבת לעמידה מאוד בפני חום או שריטות, כך שגם על אבן קיסר, לא מומלץ להניח סיר רותח או לחתוך ישירות על המשטח.
פורצלן
פורצלן הוא השחקן החדש והמסתורי בעולם הדלפקים. מדובר בעצם במעין לוח קרמיקה דק וחזק שעליו יש הדפס עם טקסטורה של אבן טבעית. שיש דן, מיבאים את הפורצלן האיטלקי והמשובח של Atlas Plan.
עיצוב
כמו רבים מהחומרים הסינטטיים, גם הפורצלן מנסה לדמות את החומרים הטבעיים האהובים כל כך. היתרון שלו על פני החומרים הטבעיים, הוא היכולת ליצור משטחים דקיקים אך עמידים ולתת מראה עיצובי מודרני ומהודק. החיסרון הוא שעין חדה ויד רגישה, יוכלו לחוש בכך שמדובר ב״חיקוי״ של הדבר האמיתי. יש כאלו שזה ממש מפריע להם (אהם אהם) וכאלה שממש לא. ובסופו של דבר כמו כל דבר בעיצוב, מדובר בטריידאוף.
זה פרקטי?
הפורצלן הוא חומר סינטטי קשיח בעל דחיסות גבוהה שיכול לעמוד בטמפרטורות קיצוניות (חום וגם קור). אפשר לחתוך עליו, להניח עליו סיר רותח או גוש קרח קריר וזה לא יזיז לו בכלל וגם כשיהיה בן עשר, יראה כאילו הוא רק עכשיו נולד.
גרניט וקוורץ
בניגוד לשיש ולאבן קיסר, קוורץ וגרניט הם שני חומרי גלם בעלי מראה טבעי ולעיתים אף פראי. שני השחקנים האלו מהווים חלופה מצויינת למי שרוצה לקבל מראה טבעי שתמיד יראה נכון וישאר עדכני ועם זאת, לא להתפשר על הפרקטיות של המוצר.
עיצוב
הקוורץ והגרניט מגיעים בשלל צבעים ודוגמאות. המראה הטבעי והטקסטורות הייחודיות, הופכות אותם לאופציה מהממת שנראית סופר יוקרתית. מכיון שמדובר בחומרים מן הטבע, כל לוח הוא יחיד במינו. כשהלקוחות שלי בוחרים באחד מהחומרים הללו, אני מקפידה להגיע איתם למפעל ולבחור את הלוח הספציפי שיתאים ביותר לעיצוב. חשוב לי להדגיש שבחירת לוח מסויים היא קריטית. הלוחות כל כך שונים זה מזה שלפעמים כל העיצוב משתנה בעקבות הבחירה.
זה פרקטי?
גרניט או קוורץ הם החלום הרטוב של כל אמא פולניה. הם עמידים, סופר פרקטיים, אנטי-בקטריאלים, קלים לניקוי והכי חשוב, אינם סופחים, כך שאפשר לבשל על כל אחד מהם עם כל המלכלכים הידועים לשמצה, ללא חשש שיספג בהם כתם. זו הבחירה הכי נכונה עבור מי שרוצה להשקיע קצת יותר ולדעת שהמוצר לגמרי שווה את זה.
אם עד עכשיו לא השתכנעת שקוורץ או גרניט הם בחירה מעולה למטבח שלך. יש סיכוי שמבחן העמידות יכריע את הכף. התכונה הכי מושכת אצל של שני החתיכים הללו, היא החוזק שלהם. מדובר בשניים מהחומרים הכי חזקים במגרש הדלפקים. אם ברור לך שיונחו סירים רותחים על הדלפק, או שיש מצב שהפרוט נינג׳ז בבית, עלולים לחתוך ישירות על המשטח ללא קרש חיתוך זה החומר בשבילך.
קוריאן
קוריאן הוא חומר סינטטי רך שניתן לקפל ולעצב בכל צורה.
עיצוב
אין ספק שקוריאן הוא אחד המעוצבים אם לא ה-! המראה הצחור כשלג שלו גורם לאלזה לרצות לפרוץ בשיר… א-ב-ל אני מבטיחה שלבית שלך הוא לא מתאים ולא, "Let it go" לא מתאים למצב הזה… אני יודעת שאולי נשבר לך הלב, אבל חשוב לי שהמטבח שלך יראה מעולה גם בעוד מספר שנים.
זה פרקטי?
הקוריאן הוא חומר סופח ועל כן יראו עליו כתמים. באולמות המכירה, אוהבים להתרברב ביכולת לשייף אותו עם ספוג הפלא, עד שהכתם נעלם. הכל אמת, אבל אם נחשוב על זה רגע… המשמעות היא ש: אלף, יש לשייף כל כתם שיספג בקוריאן, ובית, ישאר שקע היכן שהחומר שוייף… מהסיבה הזו, אני מאמינה שהקוריאן (בעיקר אם הוא בצבע לבן), הוא לא חומר פרקטי למטבח.
לפני רגע קראת שהקוריאן הוא חומר רך שניתן לשייף. המסקנה… נכון! הוא מועד לפורענות בתחום השריטות. גם אם אצלך בבית לא מתגוררים אייל שני או מיכל אנסקי הבאים, חשוב לדעת שקוריאן נשרט. וכן, רואים את השריטות האלו במיוחד במטבח.
הלקוחות שלי יודעים שאני לא בעד החומר הזה, למרות שהוא יפייפה ומעוצב הוא ממש לא פרקטי ובשבילי זה לגמרי Deal breaker.
נ.ב. קוריאן בשירותי אורחים או במקלחת הורים זה סבבה לגמרי.
רגע האמת
בחירת המשטח הנכון זו בהחלט משימה מלחיצה. מדובר בהשקעה כלכלית גדולה ואלמנט עיצובי עם הכח ״טו מייק אור ברייק דה דיזיין״. עכשיו כשיש לך את כל הידע הנחוץ לבחירת המשטח המנצח, אשמח לדעת מי הפייבוריט שלך בתור משטח העבודה החלומי למטבח?
הפוסט הזה נכתב בשיתוף עם שיש דן. דגמים מהממים של שיש, פורצלן וגרניט ניתן למצוא אצלם באולמות התצוגה בפ״ת או ירושליים, או באתר.
הבלוג שלך כל כך מקצועי ומחכים.
שמעתי על סוג משטח חדש: ניאוליט, האם את מכירה אותו?
אם כן אשמח לדעת מה היתרונות והחסרונות שלו (מספרים שאין לו חסרונות כלל…)
תודה רבה יפית,
למען האמת אין לי נסיון אישי איתו.
אני שמעתי עליו (דעות לכאן או לכאן), אבל עדיין לא ראיתי אותו.
בחומרים שאינם טבעיים, חשוב לראות שהחיבורים יפים ושזה לא נראה כמו טלאי…
[…] את הכחול של המטבח הוחלט לאזן עם משטח עבודה בהיר עם גידים. אם המחשבה שעוברת לך בראש כרגע היא: ״אבל על משטח בהיר רואים כל לכלוך״! סימן שלא יצא לך לקרוא את הפוסט שכתבתי על בחירת שיש למטבח. […]
[…] היא מיושנת, אימפלה הוא הבד הכי עמיד ואבן קיסר הכי טוב למטבח. אלו הם רק חלק מהמיתוסים האופפים את עולם […]